Krásné úterní odpoledne strávené v londýnském Hyde Parku a přírodovědném muzeu, jsme zakončili ještě krásnějším podvečerem s typickým fish and chips s octem a londýnským ginem. Asi o půl desáté (britského času) večer jsme vzlétli směr Srí Lanka. Cesta proběhla bez komplikací a na letišti v hlavním městě Srí Lanky - Colombo - jsme přistáli kolem jedné hodiny odpoledne. Veškerá víza, kontroly, výměna peněz i koupě lokální SIM karty proběhla překvapivě celkem hladce. Stotisíckrát jsme museli odpovědět, že opravdu taxi nechceme a už jsme byli před letištní budovou. Svezli jsme se tuk-tukem (na naši první jízdu nás asi trochu natáhl, ale co, musíme se v tom naučit zase trochu chodit!) k autobusové zastávce, pak jsme rychle hupsli na autobus na vlakové nádraží Colombo. Žádná bezpečnostní opatření sice autobus nesplňoval, ale naštěstí tady mají novou dálnici (na které jsme všechny předjížděli), tak by se cesta obešla i bez kinedrylu. Největší zážitek byl, když lidé ze zadních řad posílali peníze "průvodčímu" na začátek autobusu po lidech, co seděli před nimi. Někteří z nich totiž seděli na přídavných sedátkách v uličce, tudíž by se "průvodčí" nikam nedostal.

Poměrně hladce se nám i podařilo koupit jízdenku na vlak a ve 2. třídě jsme jeli podél pobřeží až do města Kosgoda. Naše rezervace ve vlaku - viz foto. Ale byli jsme rádi, že nestojíme u těch otevřených dveří, které vlak měl celou cestu.

Číža je tak hustej, že jakmile jsme vysedli z vlaku, dokázal nás dostat do autobusu, který zrovna jel kolem a dohodnout se na to, kde nás vyhodí. Byla to sice jen krátká jízda, kterou bychom zvládli i pěšky, ale za 2 Kč, no neber to :-)

Ubytování jsme si zarezervovali krásné. Na večeři jsme dostali parádní rybu (jo, fakt chutnala aj mně!) a extrémně pálivý salát, ze kterého jsem se rozbrečela, ale panu domácímu zas tak pálivý nepřišel...

Večer jsme si chvíli povídali se sousedy Ukrajinci, kteří odjeli na dovolenou čtyři dny před invazí a zítra se vrací domů...