Nocni kodrcavy a neustale troubici (na koho asi tak celou noc troubil?!?) autobus nas vysadil uz kolem seste hodiny ranni na nadrazi v Pakse. Pak se nedelo nic. Chvili jsme posedeli jako opravdovi bezdaci. Ale hledali jsme u toho moznosti snidane, takze jsme na tom zas tak spatne nebyli. Kolem sedme jsme se rozhodli jit na zamluvene ubytovani a nechat si tam uskladnit jeden batoh. To se povedlo. Pak jsme si dali vynikajici snidani. Francouzske bagety byly prave upecene! Nakoupili jsme si i zasoby na dnesni vylet. Pakse neni moc hezke mesto, ale to uz jsme si asi v Laosu vycerpali krasnym Luang Prabang. Zvolili jsme ho ale kvuli strategickemu umisteni na vylety jak na Bolavenskou nahorni plosinu, tak i na jih.


Pujcili jsme si motorku a vyrazili na jih smerem do mesta Champask a k chramu Wat Phu. Uz cesta tam nam rikala, ze je neco jinak. Okoli nam spis pripominalo polickovou Kambodzu nez majestatni hory severniho Laosu a Thajska. Chram Wat Phu pochazi z kmerskeho obdobi z 11. - 13. stoleti. Ackoli mu chybi strhujici rozlehlost kambodzskeho Angkoru, predstava davne rise z nejvyssi terasy objektu pusobi opravdu uctyhodne.



Cestou z Wat Phu jsme jeste stihli dva buddhisticke chramy. Ubytovali jsme se, trochu si odpocinuli, zaridili jsme si pujceni motorky na dalsi dva dny a autobus do nasi dalsi destinace. Nakonec jsme nasli i velice dobry podnik na veceri a pivecko.