Po Laosu se mi bude hrozne moc styskat. Byl tak krasny, pokorny, konzervativni. Lide tam byli velice mili. Ovsem to, jak se nekteri zapadni turisti dokazali chovat, bylo katastrofalni. Ne, opravdu neni v poradku se hrabat obsluze v restauraci v penezich a pocitat, kolik jim ma vratit. Opravdu neni v poradku se tvarit, ze jsem prece bily a vse mi tu patri. A uz vubec neni v poradku chodit po ulicich nebo obchodu bez tricka ci v plavkach s krataskama tesne pod zadek. A kolik takovych lidi jsme potkali...


V Phnom Penhu jsme uz byli pred 3,5 lety v ramci nasi prvni asijske dovolene. Pamatuju si, ze me to mesto pekne nastvalo a nebyli jsme se podivat v zadnych pamatkach. Ciza me ale presvedcil, ze mu dame jeste druhou sanci. A byla jsem moc rada.


Ubytovani jsme meli v hostelu s krasnym vyhledem na Kralovsky palac. Rano jsme si sli dat snidani (moje bananovo-mangove smoothie s musli a ovocem bylo dokonale) a zaridit autobus na zitra do mesta Sihanoukville. Podivali jsme se do krasneho antikvariatu a koupili jsme si knizku a originalne malovane pohledy (muzete se tesit). Pak jsme se rozhodli navstivit jedno z nejdesivejsich mist kambodzske historie. Muzeum zlocinu genocidy Tuol Sleng. Pol Potovy bezpecnostni slozky zabraly skolu, kterou premenily ve vezeni. Z vice nez 17 000 veznu jich prezilo jen 7.


Po kratke pauze jsme se vydali na prohlidku Kralovskeho palace. U vstupu uz upustili od prisneho pravidla, ze nestaci jen obleceni pod kolena, ale taky pod lokty (jak tomu bylo jeste pred tremi lety). Palac je oficialni rezidenci krale a je hodne podobny svemu protejsku v Bangkoku. Soucasti arealu je Stribrna pagoda, ktery svuj nazev ziskala podle podlahy, jez je pokryta peti tunami stribra. Dnes je nedele a vypadalo to, jakoby si sem lide ze vsech koutu Kambodze delali rodinny vylet. Dokonce se nam stalo, ze nas pan mnich pozadal o fotku. Byli jsme z toho ale dost v soku (predevsim ja, protoze zeny se do takove blizkosti mnichu nedostavaji), ze nas nenapadlo se s nim vyfotit i nasim telefonem.



Veceri a nejaky ten dzban piva jsme si dali v anglicke hospode. Navic se tady taky slavi MDZ a cely vecer byla akce pro damy na koketjl 1+1 zdarma 😁.